top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr.Giantzoglou Anastasios

Φυσιολογικός Τοκετός ή καισαρική;



Είναι πολύ διαδεδομένη η συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις γυναίκες, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια στο διαδίκτυο, η προτίμηση ή μη των Μαιευτήρων στην Καισαρική ή τον Φυσιολογικό Τοκετό. Φυσικά το κριτήριο μιας γυναίκας ώστε να επιλέξει τον Μαιευτήρα της, δεν είναι ο τρόπος που αυτός διαφημίζεται ή σχολιάζεται στους διάφορους ιστότοπους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κάθε γυναίκα έχει πάρει τις συστάσεις της από πριν, ή έχει εγκαταστήσει σχέση εμπιστοσύνης με το Μαιευτήρα από τα νεανικά της χρόνια. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντική η πρώτη επίσκεψη ‘’ το συμβόλαιο παρακολούθησης και τοκετού΄΄ που θα υπογραφεί με το Μαιευτήρα.


Η γυναίκα στις μέρες μας δεν θα πρέπει να ζητάει ή να υπονοεί την προτίμησή της στην Καισαρική τομή, πριν ακόμα καλά καλά ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο οι σύγχρονες γυναίκες επιζητούν, εφ’όσον όλα πάνε καλά, τον Φυσιολογικό τοκετό και επιστρέφουν στον μητρικό θηλασμό. Δεν είναι δυνατόν να αφήνεται μία γυναίκα εγκλωβισμένη σε προκαταλήψεις, φοβίες, ανασφάλειες και παρανοήσεις, σχετικά με τον Φυσιολογικό τοκετό, όπως επίσης δεν θα πρέπει να αναθεματίζει με βδελυγμία την Καισαρική τομή.


Η σωστή προσέγγιση είναι, εφ’όσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη, να ξεκινάμε με την προοπτική του Φυσιολογικού τοκετού, ακόμα και αν η σύλληψη έχει γίνει με εξωσωματική γονιμοποίηση. Θα πρέπει πάντα να τηρούνται οι ιατρικές προϋποθέσεις για αυτό και η κάθε αντένδειξη να στηρίζεται σε αυστηρά ιατρικά κριτήρια και όχι απλουστευτικά και μόνο, διότι΄΄πρέπει να έχουμε απόλυτη ασφάλεια για τη μητέρα και το νεογνό, μετά από μία τόσο κοπιώδη προσπάθεια μηνών΄΄.

Είναι αυτονόητο ότι κατά την ώρα του τοκετού, ο μόνος αδιαπραγμάτευτος όρος είναι η απόλυτη ασφάλεια και των δύο. Δεν μπορεί όμως αυτός ο κανόνας να γίνεται αιτία για χιλιάδες χιλιάδων αδικαιολόγητες Καισαρικές.


Ο Μαιευτήρας θα πρέπει να εξηγεί ότι η διαδικασία του τοκετού, απαιτεί την τέλεια συνεργασία μεταξύ της επιτόκου και του γιατρού, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με πόνο, ψυχική καταπόνηση, σωματική ταλαιπωρία ή απομόνωση, υπακούει σε ρητούς κανόνες που εξηγούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή στο ζευγάρι, μπορεί ο σύζυγος να παρευρίσκεται καθ’όλη τη διάρκεια του τοκετού και ΄΄να γεννάει΄΄ μαζί με τη σύντροφό του, καθώς και ότι, αφού γίνει ολοκληρωμένη και πολύωρη προσπάθεια για Φυσιολογικό, εφ’όσον υπάρξει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, θα οδηγηθούμε σε Καισαρική και όλα θα βρούν την ερμηνεία τους την ώρα που βγαίνει το μωρό.


Το να προσυμφωνείται αδικαιολόγητη Καισαρική τομή από την πρώτη επίσκεψη, διότι η έγκυος αισθάνεται ανασφάλεια ή φοβάται μήπως ΄΄χαλάσει το σώμα της΄΄ ή δεν θέλει να πονέσει και να πάθει αυτά που έπαθε η φίλη της, ανήκει σε παλιές εποχές που δεν υπήρχε ενημέρωση και δεν είχαμε τα μέσα παρακολούθησης και παρέμβασης στον τοκετό που διαθέτουμε στις μέρες μας.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page