top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr.Giantzoglou Anastasios

Η ψυχολογία της εγκύου και της λεχώνας




Η εγκυμονούσα όπως και η λεχώνα, ήταν ιερά πρόσωπα από την αρχαιότητα σε όλους τους πολιτισμούς. Έτσι, χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή σε όσους τις πλησίαζαν ή ζούσαν μαζί τους. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην απλοϊκή ερμηνεία "είναι οι ορμόνες που χορεύουν ξέφρενα" αλλά και σε χίλιους άλλους παράγοντες που μόνο οι ίδιες βιώνουν και γνωρίζουν καλά.


Η έγκυος γυναίκα, ειδικά η πρωτοτόκος, κυοφορεί στο σώμα της μια νέα ζωή και αυτό δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα, αγωνία και ευθύνες. Πολλές από αυτές θέλουν να εργάζονται ασταμάτητα, ίσως και περισσότερο από πριν, κάνοντας τους μήνες της εγκυμοσύνης να περνάνε πιο γρήγορα, με όσο λιγότερες σκέψεις. Δεν θέλουν να αποκόπτονται από τις παλιές τους συνήθειες και από τον κοινωνικό τους ιστό, θέλουν να αισθάνονται απλά σαν έγκυες και όχι σαν πρόσωπα που χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση.


Παρόλα αυτά όμως, χρειάζονται απόλυτη στήριξη και πολύ λεπτή συμπεριφορά απ’ τον περίγυρό τους, και ιδιαίτερα από τον σύντροφό τους. Λίγη περισσότερη κατανόηση από πριν, κάποιες μικρές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Είναι κάτι που στο κάτω-κάτω το ζητάει και η ίδια η φύση όταν κυοφορεί!


Όσο η γυναίκα πλησιάζει να γεννήσει τόσο περισσότερο όλα τα προηγούμενα εντείνονται. Τώρα έχει να αντιμετωπίσει τη δυσκολία στη μετακίνηση, τον περιορισμό στις δραστηριότητες και την προετοιμασία για τον τοκετό. Η απόλυτη κορύφωση! Ότι και να πει, ότι και να ζητήσει είναι απόλυτα δεκτό! Ο συγκλονισμός που θα ζήσει το σώμα και η ψυχή της θα είναι μοναδικά και κανένας άντρας όσο και να το θέλει, δεν θα μπορέσει να το νιώσει!!


Όσο σημαντικό είναι να βιώσει η γυναίκα έναν καλό τοκετό άλλο τόσο σπουδαίο είναι να ζει ως λεχώνα σε ένα σταθερό περιβάλλον. Η φροντίδα του μωρού, η οργάνωση του δωματίου του και η κάλυψη όλων των αναγκών του, ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται με θηλασμό, απαιτούν "άπειρο" χρόνο και αφοσίωση. Ο υποχρεωτικός "αποκλεισμός" της λεχώνας από τον υπόλοιπο κόσμο, εντείνει την ψυχολογική της κατάσταση και αυξάνει τις ανάγκες της στο κατακόρυφο.


Εδώ καλείται ο σύντροφός της και το υπόλοιπο στενό περιβάλλον να την στηρίξουν όσο ποτέ άλλοτε. Εξ’ άλλου η νέα μαμά θα πρέπει όσο γίνεται περισσότερο, να "εκπέμπει θετικά vibes" προς το μωρό της που σαν πνεύμα, αντιλαμβάνεται και ρουφάει διαρκώς (όχι μόνο μητρικό γάλα, άλλα και ζεστασιά και στοργή και προστασία)


Το μεγάλο ταξίδι μόλις ξεκίνησε! Ευχόμαστε στην κάθε μαμά να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος όμορφες εμπειρίες, τύχη και χαρά!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page