top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr.Giantzoglou Anastasios

Προσδιορισμός πιθανής ημερομηνίας τοκετού (Π.Η.Τ) - Τα τρία τρίμηνα της κύησης

Η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ) υπολογίζεται με βάση την Τελευταία Έμμηνη Ρύση (Τ.Ε.Ρ) με τη βοήθεια του τύπου του Naegele : στην ημερομηνία της Τ.Ε.Ρ προσθέτουμε 7 ημέρες και κατόπιν αφαιρούμε 3 μήνες. Έτσι καθορίζουμε την τελευταία ημερομηνία που αναμένεται ο τοκετός (Π.Η.Τ).


Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, αρχής γενομένης από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου, ενώ η έγκυος έχει συνηθίσει να συνεννοείται με μήνες. Ας δώσουμε λοιπόν ένα παράδειγμα, για να γίνει αυτό κατανοητό και να διαπιστώσουμε που βρίσκεται η ΄΄διαφορά΄΄:


Η Τ.Ε.Ρ ας είναι πρωτοχρονιά (01/01). Σύμφωνα με τον τύπο του Naegele η Π.Η.Τ θα είναι : 01+7=8 / και Ιανουάριος – 3 μήνες = Οκτώβριος δηλ. τελική Π.Η.Τ=08/10.




Η έγκυος όμως συνεννοείται καλύτερα με τους οικείους της, γνωρίζοντας πότε ΄΄κλείνει μήνα΄΄. Έτσι, στο προηγούμενο παράδειγμα με Π.Η.Τ=08/10, η επίτοκος κάθε ΄΄8΄΄ κλείνει μήνα, ώστε στις 8 Οκτωβρίου, θα έχει κλείσει τον 9ο. Άρα στις 8 Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει τον 8ο, στις 8 Αυγούστου τον 7ο, στις 8 Ιουλίου τον 6ο κ.ο.κ.


Ένας άλλος κώδικας επικοινωνίας που θα πρέπει να εγκατασταθεί μεταξύ γιατρού-εγκύου, είναι τα τρίμηνα: το 1ο τρίμηνο φτάνει έως την 14η εβδομάδα, το 2ο τρίμηνο ολοκληρώνεται την 25η εβδομάδα και το 3ο τρίμηνο μέσα στο οποίο θεωρητικά είναι βιώσιμο το έμβρυο ξεκινάει από την 26η εβδομάδα και φτάνει έως τη συμπλήρωση της κυήσεως (40η εβδομάδα).

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page