top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr.Giantzoglou Anastasios

Κατάψυξη ωαρίων: Μια πολύτιμη "κατάθεση" για κάθε γυναίκα.



Όταν ξεκινούσα πριν από 20 χρόνια την άσκηση της ειδικότητας, αυτό που απαντούσα στο ιατρείο μου στην ερώτηση ‘’μέχρι πότε γιατρέ είναι καλό να μείνω έγκυος ; ‘’ ήταν η ηλικία των 30 ετών!! Έτσι λέγαμε τότε … Δέκα χρόνια αργότερα, η απάντηση στην ίδια ερώτηση ήταν ‘’μέχρι τα 35, να έχετε κάνει το πρώτο σας παιδί’’!


Σήμερα, όπως καταλαβαίνετε, αποφεύγω να απαντήσω. Γιατί είναι αυτονόητο πια, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών θα αργήσει να πάρει αυτή την απόφαση. Οι μακροχρόνιες σπουδές, η επένδυση χρόνου στην καριέρα, όπως και οι οικονομικοί λόγοι θα καθυστερήσουν την δημιουργία οικογένειας.


Αυτοί οι καθαρά αναπόφευκτοι λόγοι θα πρέπει να οδηγήσουν τις γυναίκες στη διαφύλαξη της γονιμότητας τους χωρίς άγχος και βιαστικές αποφάσεις.


Οι περισσότερες γυναίκες μέχρι την ηλικία των 35-38 ετών, έχουν ένα καλό ορμονικό προφίλ (FSH, AMH), που τις κάνει να μπορούν να συλλαμβάνουν εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι τα ωάριά τους έχουν πολύ καλή ποιότητα καθώς και δυνατό χρωμοσωμικό φορτίο. Έτσι λοιπόν, η κάθε γυναίκα που θέλει να διατηρήσει την γονιμότητά της με άριστα αποτελέσματα και μετά από αυτή την ηλικία, μπορεί να πάρει την απόφαση για κατάψυξη των ωαρίων της.


Η διαδικασία είναι πολύ απλή, διαρκεί περίπου 10 ημέρες και έχει να κάνει με διέγερση των ωοθηκών. Η λήψη των ωαρίων γίνεται με μία ελαφρά μέθη και η γυναίκα επιστρέφει την επόμενη κιόλας μέρα στις υποχρεώσεις της. Ένας καλός αριθμός ωαρίων που θα πρέπει να κρατηθεί, είναι τα 10. Έτσι, οι φυσικοί κύκλοι που πολλές φορές μας ζητάνε, δεν έχουν μεν φάρμακα για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, προϋποθέτουν όμως πολλές προσπάθειες και μεγάλο κόστος, ώστε να φτάσουμε σε έναν καλό αριθμό ωαρίων. Και φυσικά, μη φανταστεί κανείς ότι το κόστος μιας προσπάθειας για κατάψυξη, ξεφεύγει από τα λογικά πλαίσια.


Έτσι, η γυναίκα, όταν μετά από χρόνια είναι έτοιμη να δημιουργήσει την οικογένειά της, θα γνωρίζει ότι έχει ήδη κάνει μία πολύτιμη κατάθεση του γενετικού της υλικού. Μέσω της υαλοειδοποίησης (μέθοδος κατάψυξης) τα ωάρια θα έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να γονιμοποιηθούν από το σπέρμα του συντρόφου της.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page