top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr.Giantzoglou Anastasios

Καθυστέρηση στην περίοδο και τεστ κύησης

"Παρανοήσεις" σχετικά με τα συμπτώματα κύησης - Εγκυμοσύνη κατά την αντισύλληψη




Είτε γίνονται προσπάθειες για εγκυμοσύνη είτε όχι, η αγωνία που κρύβει κάθε καθυστέρηση στην περίοδο, είναι ίδια. Πολλές φορές το ίδιο το άγχος, επειδή απλά είναι έκφραση ορμονών, μπορεί να αναστείλει την περίοδο και να δημιουργήσει ψευδή καθυστέρηση.


Για σταθερό κύκλο 28 ημερών, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει το τεστ-κυήσεως στα ούρα, τουλάχιστον μετά από μία εβδομάδα καθυστέρησης. Δεν χρειάζεται να σπεύδει νωρίτερα, διότι μία μικρή παράταση της ωορρηξίας μπορεί να μεταθέσει το θετικό αποτέλεσμα ακόμη και δέκα ημέρες. Έτσι, τα τεστ κυήσεως που κυκλοφορούν και δείχνουν την ύπαρξη εγκυμοσύνης πριν ακόμα την συμπλήρωση 28 ημερών(!) δεν είναι αξιόπιστα.


Σε ασταθή κύκλο, μεγαλύτερο των 28 ημερών, είναι δύσκολος ο προσδιορισμός της ωορρηξίας, άρα και το διάστημα που μπορεί να θετικοποιηθεί το τεστ κυήσεως ούρων. Εάν η γυναίκα θέλει να είναι σίγουρη, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να δώσει λίγο αίμα σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο για προσδιορισμό β-χοριακής(β-hCG). Ένα αποτέλεσμα β-hCG μεγαλύτερο των 30 μονάδων, σημαίνει εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος και έχοντας καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων θα πρέπει να γίνεται υπερηχογραφική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια κύστη ωοθήκης ή εάν απλά η καθυστέρηση οφείλεται σε ορμονική διαταραχή λόγω άγχους ή λόγω επερχόμενου κλιμακτηρίου (για γυναίκες μεγάλης ηλικίας).


Από τα συμπτώματα που έχει η γυναίκα και μόνο, δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για εγκυμοσύνη ή όχι. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται ΄΄παρανοήσεις΄΄, απόλυτα αναμενόμενες ειδικά σε γυναίκες που έχουν μεγάλη επιθυμία για κύηση, όταν έχοντας μία μικρή καθυστέρηση, αισθάνονται ταυτόχρονα ναυτίες και ζαλάδες, τάση για έμετο ή βάρος στο στήθος. Αυτά μπορεί να οφείλονται στην επερχόμενη περίοδο, ή σε παροδική ελαφρά αδιαθεσία, όπως και στην αντίθετη περίπτωση της ύπαρξης κυήσεως, η γυναίκα να μην αισθάνεται τίποτα από τα παραπάνω και να έχει πόνους χαμηλά στη μήτρα και τις ωοθήκες, νομίζοντας ότι σύντομα θα αδιαθετήσει.


Ένα γεγονός που δεν είναι σπάνιο, είναι η διαπίστωση κυήσεως σε γυναίκες που δεν παίρνουν σωστά τα αντισυλληπτικά τους, (παραλείπουν χάπια ή δεν τηρούν πιστά την ώρα λήψης του χαπιού). Στην περίπτωση αυτή, η γυναίκα καλείται να αποφασίσει η ίδια για το πώς θα προχωρήσει, αφού έχει αποδειχτεί πλέον, ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα το νεογνό της, εάν πάρει την απόφαση να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της.


Μια άλλη περίπτωση, όχι και τόσο συχνή, είναι η διαπίστωση κύησης σε γυναίκα που φέρει ενδομητρικό σπείραμα (spiral). Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, ειδικά εάν η γυναίκα επιθυμεί τη συνέχιση της κύησης: γίνεται η αφαίρεση του spiral, υπό νάρκωση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι το κύημα θα παραμείνει στη μήτρα. Εάν φυσικά αποφασιστεί η διακοπή της κύησης, τότε μετά την αφαίρεση του spiral, ακολουθεί απόξεση της μήτρας.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page