top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr.Giantzoglou Anastasios

Διαχείριση άγχους στην I.V.F




To 2000 που ήμουν στη Μονάδα I.V.F του Hammersmith στο Λονδίνο, μου είχε κάνει εντύπωση μία υπηρεσία μέσα στη Μονάδα που λειτουργούσε 24 ώρες για 7ημέρες και λεγόταν ‘’ Stress Management Dept.’’. Εκεί πήγαιναν όλα τα ζευγάρια πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια I.V.F, για να συζητήσουν και να προετοιμαστούν. Σύντομα κατάλαβα ότι και οι γιατροί επισκέπτονταν αυτό το τμήμα !


Στάδιο 1 της προσπάθειας :

Η ανακοίνωση στο ζευγάρι, μιας σαλπιγγογραφίας που δείχνει κλειστές σάλπιγγες ή ενός πτωχού σπερμοδιαγράμματος, αποτελεί τεράστια πηγή άγχους. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η περιπέτεια της I.V.F, είτε πρόκειται για φυσικό κύκλο (προσπάθεια χωρίς φάρμακα), είτε για πρόκληση με φάρμακα. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η χαμηλή ΑΜΗ (Anti Mullerian Hormone, ορμόνη γονιμοποιητικής ικανότητας των ωοθηκών) δεν είναι απαραίτητος λόγος εξωσωματικής, ειδικά όταν συνοδεύεται από μία καλή τιμή FSH (<12) και από ένα καλό υπερηχογράφημα ωορρηξίας.


Στάδιο 2 της προσπάθειας :

Αφού έχει γίνει η προετοιμασία πριν την ωοληψία, το άγχος μεγαλώνει όσο πλησιάζει η ημέρα της λήψης ωαρίων, η ICSI (μικρογονιμοποίηση των ωαρίων), ο αριθμός και η ποιότητα των εμβρύων που τελικά προκύπτουν. Όλα αυτά τα στάδια συνοδεύονται από τηλεφωνικές επικοινωνίες γεμάτες λεπτομερείς πληροφορίες, που θα πρέπει να εξηγηθούν πολύ ήρεμα στο ζευγάρι.


Στάδιο 3 της προσπάθειας :

Ήρθε η πολυπόθητη ημέρα της εμβρυομεταφοράς! Είναι πια η κατάληξη της προσπάθειας. Αυτή η μέρα είναι φωτεινή και γεμάτη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Η μεγάλη απόσταση έχει διανυθεί και τώρα μένει η τελική ευθεία που ίσως βαραίνει όσο όλοι οι προηγούμενοι μήνες μαζί.


Στάδιο 4 της προσπάθειας :

Η αναμονή του αποτελέσματος! Αυτές οι 10-12 ημέρες που ακολουθούν μέχρι να βγει η τιμή της β-χοριακής (ορμόνη που δείχνει την ύπαρξη εγκυμοσύνης) ίσως είναι το δυσκολότερο στάδιο όλης της προσπάθειας. Έχουν προηγηθεί απίστευτες εντάσεις και τώρα ήρθε η κορύφωση. Η μέρα του αποτελέσματος δεν μπορεί να περιγραφεί, ούτε για το ζευγάρι αλλά ούτε και για τον γιατρό που το ανακοινώνει…. Σίγουρα ο καθένας μας έχει τους δικούς του μηχανισμούς διαχείρισης άγχους. Δεν υπάρχει ενιαία συνταγή. Υπάρχει μόνο η πίστη στον στόχο, η υπομονή, η διαρκής προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε στην επιτυχία και η εμπιστοσύνη στις νέες δυνατότητες της μεθόδου.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page