top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr.Giantzoglou Anastasios

Δανεισμός Ωαρίων, Δότριες, Λήπτριες




Δεν υπάρχει πιο ‘’ευαίσθητο’’ κεφάλαιο στο βιβλίο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, από τον δανεισμό ωαρίων. Ίσως είναι το τελευταίο θέμα που αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας ένα μεγάλο ταμπού.


Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες γυναικών που μπορούν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση τεκνοποίησης : γυναίκες που έχουν γεννηθεί χωρίς ωοθήκες, γυναίκες που έχασαν τις ωοθήκες τους σε νεαρή ηλικία λόγω μεγάλων κύστεων ή κακοήθειας, τέλος γυναίκες που λόγω ωοθηκικής ανεπάρκειας (κλιμακτήριο ή εμμηνόπαυση) έπαψαν εντελώς οι ωοθήκες τους να παράγουν ωάρια ή παράγουν ωάρια που δεν είναι ικανά προς γονιμοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθεσία μας επιτρέπει αυτή τη μέθοδο, σε γυναίκες που δεν έχουν υπερβεί το 50o έτος της ηλικίας τους.


Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν χιλιάδες ερωτήματα που απασχολούν τα ζευγάρια, όσον αφορά τις δότριες. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι, ότι από τη στιγμή που η όλη διαδικασία καλύπτεται από τη νομοθεσία και γίνεται ή σε μονάδες εξωσωματικής μεγάλων μαιευτηρίων ή σε αδειοδοτημένες μονάδες IVF , η ασφάλεια της διαδικασίας είναι δεδομένη.


Υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται η δότρια. Οι δότριες είναι ηλικίας μέχρι τριάντα ετών και είναι απόλυτα υγιείς, από τη στιγμή μάλιστα που θα υποβληθούν σε ορμονοθεραπεία ώστε οι ωοθήκες τους να δώσουν μεγάλο αριθμό ωαρίων. Εννοείται ότι η ανωνυμία ή το όποιο προσωπικό δεδομένο της δότριας καλύπτεται από το νομοθέτη.


Αυτό αποτελεί και το δυσκολότερο ‘’σημείο’’ της όλης διαδικασίας. Όλα τα ζευγάρια θα ήθελαν να γνωρίζουν! Τελικά, η οριστική απόφαση θα παρθεί, μόνο εάν υπάρχει η εμπιστοσύνη απέναντι στον ειδικό, στη μονάδα IVF που εργάζεται αυτός και εάν η επιθυμία της απόκτησης ενός παιδιού είναι ισχυρή, από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος απόκτησης του πλην της υιοθεσίας.


Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η δότρια λαμβάνει ενέσιμη αγωγή πρόκλησης πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας, γίνεται η ωοληψία και κατόπιν η μικρογονιμοποίηση με το σπέρμα του συζύγου. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν όσο γίνεται περισσότερες βλαστοκύστεις (έμβρυα 5ης ημέρας). Την 5η ημέρα μετά την ωοληψία γίνεται η εμβρυομεταφορά, το πολύ 2 βλαστοκύστεων στην μήτρα της λήπτριας. Το ποσοστό επιτυχίας κυήσεως, ανεξαρτήτως ηλικίας της λήπτριας μπορεί να προσεγγίζει ακόμα και το 80%.


Η πορεία της εγκυμοσύνης είναι καθ’όλα φυσιολογική. Η έγκυος κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους που γίνονται σε κάθε άλλη κύηση και γεννώντας το μωρό ή τα μωρά της, μπορεί κανονικά να τα θηλάσει.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page