top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr.Giantzoglou Anastasios

Υπογονιμότητα - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή



Οι σύγχρονες στατιστικές αναφέρουν ότι ένα στα πέντε ζευγάρια θα εμφανίσει στις μέρες μας, πρόβλημα υπογονιμότητας. Στο 40% αυτών των ζευγαριών το πρόβλημα εντοπίζεται στην γυναίκα, στο άλλο 40% στον άνδρα, ενώ υπάρχει ένα 20% που ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε ΄΄ανεξήγητη υπογονιμότητα΄΄(unexplained infertility).
Είναι δύσκολο πια στις μέρες μας ένα ζευγάρι να μην μπορέσει να αποκτήσει παιδί. Οι εργαστηριακές μέθοδοι στο εμβρυολογικό εργαστήριο έχουν σημειώσει τέτοια πρόοδο που μπορούν και προσφέρουν λύση σχεδόν σε κάθε ζευγάρι. Επιπλέον, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα ασφαλή για την υγεία της γυναίκας αλλά και του εμβρύου.
Είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα πλέον, μετά από σαρανταπέντε χρόνια εμπειρίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ότι ο παράγοντας ΄΄άγχος΄΄ παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο ζευγάρι, στα θέματα τεκνοποίησης.
Στο ιατρείο μας, έχοντας αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά υπογονιμότητας, δίνουμε έμφαση στην ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να μην γίνει κάποια βεβιασμένη προσπάθεια εξωσωματικής, κάτω από το κράτος του άγχους.
Δίνω έμφαση πρωτίστως στην παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας και στην φυσική επαφή, στην σπερματέγχυση(IUI), αρχικά χωρίς φάρμακα και κατόπιν αφού έχει γίνει φαρμακευτική πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.
Παράλληλα αφού γίνουν οι λιγότερες δυνατές εξετάσεις και λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως την ηλικία της γυναίκας αλλά και τον ΄΄εσωτερικό χρόνο΄΄ του ζευγαριού, μπορούμε να προχωρήσουμε σε φυσικό κύκλο χωρίς φάρμακα(ωοληψία του ωαρίου που παράγεται φυσιολογικά κάθε μήνα) ή σε προσπάθεια εξωσωματικής(IVF).
Σε περιπτώσεις γυναικών μέχρι τα 50 έτη με εμμηνόπαυση(πρόωρη ή ωοθηκική ανεπάρκεια λόγω ηλικίας) γίνεται συμβουλευτική και καθοδήγηση για δωρεά ωαρίων (O.D) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την αυτονόητη υγεία και ασφάλεια μητέρας και νεογνού.
Σε όλες τις επιτυχημένες περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αυτό που δεν συναντιέται εύκολα είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Από τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και συνδυάζονται με την επιθυμία του ζευγαριού, μπορώ και προχωράω σε έναν απολύτως ασφαλή φυσιολογικό τοκετό.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page